ROEGE VOGELS

Het hele weekend doorbrengen in ‘t Roegwold? Goed idee! Tijdens ons ‘gevleugelde’ voorprogramma Roege Vogels kun je voor een unieke Roegwold-ervaring op vrijdag 20 en zaterdag 21 september alvast terecht bij podium De Woudbloem. Op deze pagina zie je wat er allemaal op het programma staat. Lekker eten kan ook, bij het Roeg Diner aan het Dannemeer. Tips voor overnachten vind je bij Praktisch. Je kunt je kaarten voor Roege Vogels los kopen of kiezen voor een aantrekkelijk passe-partout, zie Tickets. Kaartverkoop start in mei. 

Expeditie Weerklank

Vrijdag 20 september, 20:00 uur, Marine Service De Woudbloem, entree: € 20

Weerman Peter Kuipers Munneke en meesterpianist Ralph van Raat komen naar De Woudbloem met hun ‘theatercollege’ over het weer. In Expeditie Weerklank wijdt Munneke uit over regenbogen, bliksem, sneeuw en andere weerfenomenen. Van Raat voorziet de tot de verbeelding sprekende verhalen van bijpassende muziek van 1880 tot nu. In de prachtige entourage van de oude aardappelloods De Woudbloem belooft dit een unieke en onvergetelijke openingsvoorstelling te worden. Wacht niet te lang met boeken, want de ervaring leert dat Expeditie Weerklank snel uitverkocht is!

Sterrenkijken

Vrijdag 20 september, 22.30 uur, Marine Service De Woudbloem, entree: € 7,50

Tijdens deze sterrenwandeling kom je van alles te weten over sterren en planeten, de maan, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen. Bij helder weer is er uiteraard veel aandacht voor de sterrenbeelden die aan de septemberhemel te zien zijn, maar ook bij bewolkt weer is deze wandeling door de duisternis beslist de moeite waard. Gids Nathan Brinkman heeft vele jaren ervaring met sterrenwandelingen voor Natuurmonumenten op Schiermonnikoog. Een prachtige combi met Expeditie Weerklank!

Ontdek ‘t Roegwold

Zaterdag 21 september, 9-11 uur, entree € 12,50

Van de kampementen van steentijdjagers tot ‘Duvelsaailand’: het oude cultuurlandschap rond Woudbloem zit vol verhalen. Natuurgids en fotograaf Wilco van der Laan kan er prachtig over vertellen. Net als over de bijzondere vogels en dieren in dit oerstroomgebied van de Fivel, rijk aan Ae’s, veenplassen en rietmoerassen. Als ‘ambassadeur van ’t Roegwold’ kent Wilco van der Laan dit gebied en alles wat er leeft als geen ander. Dus ga mee op excursie en ontdek de ware ster van het festival: de prachtige natuur van ‘t Roegwold!

Uilenballen pluizen

Zaterdag 21 september, 11:00, Marine Service De Woudbloem, entree: € 5

Wat eet een uil eigenlijk?! Als je dat wel eens wilt zien, kun je braakballen komen pluizen op Roege Vogels in Woudbloem. Zo kom je precies te weten welke dieren er op het menu staan van de ransuil en de kerkuil. Ook leer je waarom een uil geruisloos kan vliegen en waarom hij zo goed kan horen. Deze leuke workshop wordt gegeven door Nathan Brinkman, natuur- en sterrengids op Schiermonnikoog. Maar voor Roege Vogels blijft Nathan graag aan de wal!

Première documentaire ‘De zang van de veldleeuwerik’

Zaterdag 21 september, 15:00, Marine Service De Woudbloem, entree: € 7,50

Documentaire over de veldleeuwerik, de traditionele boerenlandvogel, die steeds minder overlevingskansen heeft. Hij is in zijn voortbestaan afhankelijk is van de keuzes die boeren en burgers gaan maken als het gaat om verbouwen van voedsel. Welke keuzes maken Groningse boeren?

Een Beeldlijn-documentaire van regisseur Anne van Slageren.

Film WAD met Ruurd Jelle van der Leij

Zaterdag 21 september, 20:00 uur, Marine Service De Woudbloem, entree: € 12,50

Zaterdagavond 21 september verandert aardappelloods ‘De Woudbloem’ in de meest bijzondere bioscoop van het land. En als daar dan ook nog eens de prachtige film ‘WAD’ op het programma staat, in aanwezigheid van maker Ruud Jelle van der Leij, is het plaatje compleet. Ruurd Jelle van der Leij is ecoloog, natuurfotograaf, initiatiefnemer van ‘Aanpoten’ en misschien wel de kleinste particuliere natuurbeheerder van het land. Als cameraman verwierf hij samen met Ruben Smit grote bekendheid met ‘De Nieuwe Wildernis’ over de Oostvaardersplassen, daarna volgden meer prachtige samenwerkingen zoals ‘Grutto!’ en ‘WAD’, die in Woudbloem te zien zal zijn. Met een inleiding waarin Ruurd Jelle van der Leij onder meer een ander uit de doeken zal doen over ‘the making of’. Om niet te missen! De avond vangt aan met de prijsuitreiking aan de winnaar van fotowedstrijd ‘t Roegste Kiekje.

Roeg dineren bij het Knuppelpad

Zaterdag 21 september, 17:30, tent bij het Knuppelpad / Dannemeer, € 30

Kok Jelle de Visser uit Woudbloem doet niets liever dan koken op bijzondere locaties. In een veldkeuken bij het Dannemeer is hij helemaal in zijn element. Ook het koken van een ‘Roeg Menu’ is hem  op het lijf geschreven, geïnspireerd door lokale producten van het seizoen. Het driegangenmenu dat Jelle de Visser bij het Dannemeer serveert is vegetarisch. Er is in het Roeg Klassiek veldrestaurant plek voor maximaal vijftig gasten per avond, dus wacht niet te lang met reserveren!