DE PROGRAMMERING

De optredens op Roeg Klassiek zijn avontuurlijk en van hoge kwaliteit. Verrassend zowel voor wie live-klassiek een eerste kennismaking is, als voor de doorgewinterde liefhebber. Op deze pagina zie je de programmering. Kijk voor de programmering van het voorprogramma Roege Vogels op 20 en 21 september bij Roege Vogels.

Vier routes 

Bij het kopen van een ticket kies je één van de vier routes. Elke route komt langs dezelfde vier locaties: je komt dus overal. Elke route kent een ander programma. Kijk hier wat je echt niet wilt missen! Moeite met kiezen? Geen probleem, de routes bieden stuk voor stuk een afwisselend en mooi geheel.

Gezinsticket

Op de locatie De Woudbloem zijn twee voorstellingen die heel leuk zijn voor gezinnen. Kom je met je (klein)kinderen (t/m 18) naar Roeg Klassiek en wil je hier het Haydn Jeugd Strijkorkest (12:30 uur) en de voorstelling van de Fanfare 9×13 (14:20 uur) bezoeken, kies dan voor een gezinsticket. In de pauze zijn er kano’s te huur voor een tochtje over de Scharmer AE en is er vlakbij een leuke speeltuin. Let op: het terrein is omgeven door water en op het terrein staan boten, trailers en machines. 

Route A

11:00

Knuppelpad

Marieke Klooster 

& Bolotny Trio

12:30

Schildwolde

Florian Verweij & Emma Roijackers

14:30

De Blauwe Molen

Het Kofferbak Collectief

met Klaartje van Veldhoven

16:00

Woudbloem

Neo-Fanfare 9×13

Route B

10:50

Schildwolde

Florian Verweij & Emma Roijackers

12:30

De Blauwe Molen

La Sfera Armoniosa

14:20

Woudbloem

Neo-Fanfare 9×13

16:00

Knuppelpad

Duo Belder & Kimura

Route C

11:00

De Blauwe Molen

La Sfera Armoniosa

12:30

Woudbloem

Haydn Jeugd Strijkorkest

& Eeva Koskinen

14:30

Knuppelpad

Duo Belder & Kimura

16:00

Schildwolde

The Ghost, the King and I

Route D

11:00

Woudbloem

Haydn Jeugd Strijkorkest

& Eeva Koskinen

12:30

Knuppelpad

Marieke Klooster

& Bolotny Trio

14:30

Schildwolde

The Ghost, the King and I

16:00

De Blauwe Molen

Het Kofferbak Collectief

met Klaartje van Veldhoven

musici

Florian Verweij & Emma Roijackers

Op de afgelopen editie was aanstormend pianist Florian Verweij al te horen op Roeg Klassiek. Vanwege het grote succes keert Florian terug! Met een geheel ander programma en dit keer niet als solist, maar samen met Emma Roijackers. Deze jonge violiste heeft haar sporen al ruimschoots verdiend en werkte met topmusici als Maria Milstein en Caspar Vos. Ze won de eerste prijs op het Luigi Zanuccoli Concours in Italië en in 2022 de tweede prijs op het Oskar Back Concours. Florian Verweij sloot in 2023 zijn master conservatorium in Amsterdam met de hoogste onderscheiding af. Sindsdien is zijn ster rijzende en geeft hij succesvolle concerten in binnen- en buitenland. En wat extra leuk is: zijn eigen vleugel staat ‘gewoon’ in Sappemeer, waar Florian geboren en getogen is!

Marieke Klooster & Bolotny Trio

In april maakten de bekende Groninger actrice en zangeres Marieke Klooster en het Bolotny Trio grote indruk met de voorstelling Zay Gezunt. Een mooie samenwerking was daarmee geboren! De vonken spatten er vanaf bij meesterviolist Sergiy Bolotny die vaste gast is bij Roeg Klassiek. Het trio bestaat verder uit gitarist/violist Don Hofstee en contrabassist/arrangeur Tim Nobel. Het programma dat Marieke Klooster en het Bolotny Trio op Roeg Klassiek brengen zal in het teken staan van muziek uit het interbellum.

Neo-Fanfare 9x13

De tienkoppige Neo-fanfare 9×13 heeft zich in korte tijd geprofileerd als toonaangevend ensemble dat hedendaagse muziek naar een breed en vooral nieuw publiek weet te brengen. De Neo-Fanfare bestaat uit professionele klassieke musici en maakt ‘muziektheatervoorstellingen zonder woorden’ samen met regisseurs, choreografen, met kostuums en mobiele decors. Met hun show ‘Onder NAP’ maakten ze tijdens Roeg Klassiek 2022 op het erf achter boerderij Hoog Hammen een verpletterende indruk. We zijn dan ook heel gelukkig 9×13 opnieuw te mogen verwelkomen, met hun nieuwe productie ‘Nieuw Babylon’. In deze voorstelling staat de spelende mens centraal, als tegenantwoord op de verzakelijking van onze privélevens waarbij allerlei bedrijfsconcepten ons dagelijks leven koloniseren. Een ratrace waaruit het moeilijk ontsnappen is: de Neo-Fanfare doet hier een poging toe!  Met nieuwe composities en arrangementen van werk van Monteverdi en onder regie van David Geysen.

The Ghost, the King and I

Bekenden van jazzpianist Rob van Bavel noemen hem niet voor niets ook wel ‘Bob van Ravel’. Met zijn trio The Ghost, the King and I – dat verder bestaat uit contrabassist Frans van Geest (The Ghost) en gitarist Vincent Koning (The King) –  brengt hij een aansprekend programma voor liefhebbers van zowel klassiek als jazz. Grote componisten als Debussy, Ravel en J.S. Bach drukten een stempel op het werk van vele jazzpioniers. Die invloed inspireerde Rob van Bavel om terug te keren naar beroemde originele werken van deze componisten en hiermee nieuwe composities te maken. Debussy’s thema’s uit Golliwogg’s Cakewalk, Dr. Gradus ad Parnassum en de Arabesques vormen zo een meeslepende suite met ruimte voor improvisatie. Het trio swingt er op los met Le Tombeau de Couperin van Ravel en brengt een betoverende jazzballad-versie van Pavane pour une infante défunte. Ook Bach krijgt een eerbetoon, zijn oorspronkelijk voor klavecimbel geschreven Inventionen worden nu uitgevoerd door dit fantastische jazztrio. Bach had er vast van genoten!

Hessel & Pien

Het Prins Claus Conservatorium heeft een sterke band met Noord-Nederland en tegelijkertijd internationale uitstraling en niveau. Ieder jaar verzorgt een aantal studenten van het conservatorium een deel van de programmering van Roeg Klassiek. Tijdens de lunchpauze geven Hessel & Pien een actieve muziekworkshop in Woudbloem: samen muziek maken met een leuke twist. Ze nemen je mee langs allerlei klassieke werken en leren je op speelse wijze mee te spelen. Van bodypercussie tot het begeleiden met boomwhackers, er is voor ieder wat wils. Geen muzikale ervaring nodig, alleen zin om samen te spelen en creatief bezig te zijn. Kom langs en maak deel uit van dit muzikale avontuur tijdens Roeg Klassiek!

Het Kofferbak Collectief

De avontuurlijke sopraan Klaartje van Veldhoven gaat bijzondere artistieke keuzes niet uit de weg. Het maakt van haar een ‘roeg’ klassieke artiest bij uitstek. Samen met Michaela Riener-mezzosopraan, Mattijs van de Woerd-bariton, Renee Bekkers-accordeon en Benjamin Glorieux-cello, komt Klaartje naar Roeg Klassiek met de ‘Plastic Party’. Een actuele, grappige en melancholische mini-opera, in de vorm van een klassieke Tupperware-party, compleet met Amerikaanse jaren vijftig-vibe. Maar dit is niet zomaar een Tupperware-party, het is de allerlaatste! Met muziek van Mozart uit onder meer Die Zauberflöte, Le nozze di Figaro, Cosi fan tutte, Don Giovanni, het Requiem en de Messe in c klein.

Haydn Jeugd Strijkorkest & Solist

Iedereen die er op de eerste editie van Roeg Klassiek bij was, weet nog hoe prachtig het Haydn Jeugd Strijkorkest klonk in de rijke akoestiek van aardappelloods De Woudbloem. Groningen is gezegend met zo’n fantastisch jeugdstrijkorkest! Het HJSO maakte meer dan twintig concertreizen naar vrijwel alle landen van Europa, de Verenigde Staten, Suriname en de Nederlandse Antillen. De programma‘s van het orkest zijn altijd avontuurlijk, zowel voor de orkestleden als voor het publiek. Op deze vierde editie van Roeg Klassiek keert het HJSO terug in De Woudbloem, met Eeva Koskinen, concertmeester van het Noord Nederlands Orkest, als solist. Eeva Koskinen zal samen met het HJSO de prachtige Romance voor Viool en Orkest van Dvorak ten gehore brengen.

Duo Belder & Kimura

Oude muziek mag op het programma van Roeg Klassiek niet ontbreken! Klavecinist/fortepianist Pieter-Jan Belder en barokvioliste Rie Kimura werkten voor het eerst samen in 2014 met de opnames van de complete werken van Jacques Duphly. Hieruit volgde een succesvolle serie concerten in Japan. Sindsdien treden ze regelmatig samen op. Het spel van Belder & Kimura kenmerkt zich door vitaliteit en intensiteit. Rie Kimura studeerde barokviool aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Zo won onder meer de eerste prijs van de Yamanashi Early Music Competition (Japan) en haar eerste solo-opname met sonates van Tartini en Veracini kreeg een 5-sterren recensie in De Volkskrant. Pieter-Jan Belder studeerde blokfluit en klavecimbel aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Hij treedt veelvul­dig op in binnen- en buitenland en werkte samen met onder meer Frans Brüggen, Ton Koopman en Philippe Herreweghe. Als continuospeler is hij ac­tief in diverse ensem­bles, waa­ronder de Nederlandse Bachver­eni­ging, het Orkest van de 18e Eeuw en zijn eigen ensemble Musica Amphion.

La Sfera Armoniosa

La Sfera Armoniosa viert op Roeg Klassiek Monteverdi’s verjaardag met zijn muziek en die van tijdgenoten. Claudio Monteverdi is altijd beschouwd als de grootste meester van zijn tijd. Hij groeide op in Cremona, de stad van Stradivarius, en kwam later terecht in Venetië. Daar maakte hij in drie decennia de prachtigste muziek tijdens de overgang van de Renaissance naar de Barok, een muzikaal interessante en ook roerige tijd! Uitvoerende musici op dit muzikale feestje zijn de Nederlandse tenor Falco van Loon, de Italiaanse mezzosopraan Elisa de Toffol, Paulina van Laarhoven (viola da gamba) en Mike Fentross (theorbe en vihuela)

Sorcha McCague

De uit Ierland afkomstige harpiste Sorcha McCague studeert op dit moment jazz aan het Prins Claus Conservatorium. Daarvoor rondde zij de studie klassiek harp af in Dublin. De traditionele Keltische harp is al vele eeuwen een nationaal Iers symbool en is vast onderdeel van de harp-studie aan het conservatorium in Ierland. Naast muziek op het snijvlak van jazz en klassiek brengt Sorcha een werk van de Ierse barokcomponist en harpist Turlough O’Carolan (1617-1738).