DE PROGRAMMERING

Roeg Klassiek is een festival met bijzondere klassieke muziek op bijzondere locaties. Alles is ‘roeg’ klassiek: avontuurlijke klassieke muziek van hoge kwaliteit.  Verrassend zowel voor wie live-klassiek een eerste kennismaking is, als voor de doorgewinterde liefhebber. Een festival voor iedereen dus!

 

Roeg Klassiek ’24 vindt plaats op zondag 22 september. Op deze pagina zie je de (voorlopige) programmering. De kaartverkoop start in mei. Kijk voor de programmering van het voorprogramma Roege Vogels op 20 en 21 september bij Roege Vogels.

Vier routes 

Bij het kopen van een ticket kies je één van de vier routes. Elke route komt langs dezelfde vier locaties: je komt dus overal. Elke route kent een ander programma. Kijk hier wat je echt niet wilt missen! Moeite met kiezen? Geen probleem, de routes bieden stuk voor stuk een afwisselend en mooi geheel.

Gezinsticket

Op de locatie De Woudbloem zijn twee voorstellingen die heel leuk zijn voor gezinnen. Kom je met je (klein)kinderen (t/m 12) naar Roeg Klassiek en wil je hier het Haydn Jeugd Strijkorkest met Noëlle Weidmann (12:30 uur) en de voorstelling van de Fanfare 9×13 (14:20 uur) bezoeken, kies dan voor een gezinsticket. In de pauze zijn er kano’s te huur voor een tochtje over de Scharmer AE en is er vlakbij een leuke speeltuin.

Route A

11:00

Knuppelpad

Marieke Klooster 

& Bolotny Trio

12:30

Schildwolde

Florian Verweij & Emma Roijackers

14:30

De Blauwe Molen

The Last Tupper

met Klaartje van Veldhoven

16:00

Woudbloem

Neo-Fanfare 9×13

Route B

10:50

Schildwolde

Florian Verweij & Emma Roijackers

12:30

De Blauwe Molen

Nog niet bekend

14:20

Woudbloem

Neo-Fanfare 9×13

16:00

Knuppelpad

Duo Belder & Kimura

Route C

11:00

De Blauwe Molen

Nog niet bekend

12:30

Woudbloem

Haydn Jeugd Strijkorkest

& Solist

14:30

Knuppelpad

Duo Belder & Kimura

16:00

Schildwolde

The Ghost, the King and I

Route D

11:00

Woudbloem

Haydn Jeugd Strijkorkest

& Solist

12:30

Knuppelpad

Marieke Klooster

& Bolotny Trio

14:30

Schildwolde

The Ghost, the King and I

16:00

De Blauwe Molen

The Last Tupper

met Klaartje van Veldhoven

musici

Florian Verweij & Emma Roijackers

Op de afgelopen editie was aanstormend pianist Florian Verweij al te horen op Roeg Klassiek. Vanwege het grote succes keert Florian terug! Met een geheel ander programma en dit keer niet als solist, maar samen met Emma Roijackers. Deze jonge violiste heeft haar sporen al ruimschoots verdiend en werkte met topmusici als Maria Milstein en Caspar Vos. Ze won de eerste prijs op het Luigi Zanuccoli Concours in Italië en in 2022 de tweede prijs op het Oskar Back Concours. Florian Verweij sloot in 2023 zijn master conservatorium in Amsterdam met de hoogste onderscheiding af. Sindsdien is zijn ster rijzende en geeft hij succesvolle concerten in binnen- en buitenland. En wat extra leuk is: zijn eigen vleugel staat ‘gewoon’ in Sappemeer, waar Florian geboren en getogen is!

Marieke Klooster & Bolotny Trio

In april maakten de bekende Groninger actrice en zangeres Marieke Klooster en het Bolotny Trio grote indruk met de voorstelling Zay Gezunt. Een mooie samenwerking was daarmee geboren! De vonken spatten er vanaf bij meesterviolist Sergiy Bolotny die vaste gast is bij Roeg Klassiek. Het trio bestaat verder uit gitarist/violist Don Hofstee en contrabassist/arrangeur Tim Nobel. Het programma dat Marieke Klooster en het Bolotny Trio op Roeg Klassiek brengen zal in het teken staan van muziek uit het interbellum.

Neo-Fanfare 9x13

De tienkoppige Neo-fanfare 9×13 heeft zich in korte tijd geprofileerd als toonaangevend ensemble dat hedendaagse muziek naar een breed en vooral nieuw publiek weet te brengen. De Neo-Fanfare bestaat uit professionele klassieke musici en maakt ‘muziektheatervoorstellingen zonder woorden’ samen met regisseurs, choreografen, met kostuums en mobiele decors. Met hun show ‘Onder NAP’ maakten ze tijdens Roeg Klassiek 2022 op het erf achter boerderij Hoog Hammen een verpletterende indruk. We zijn dan ook heel gelukkig 9×13 opnieuw te mogen verwelkomen, met hun nieuwe productie ‘Nieuw Babylon’. In deze voorstelling staat de spelende mens centraal, als tegenantwoord op de verzakelijking van onze privélevens waarbij allerlei bedrijfsconcepten ons dagelijks leven koloniseren. Een ratrace waaruit het moeilijk ontsnappen is: de Neo-Fanfare doet hier een poging toe!  Met nieuwe composities en arrangementen van werk van Monteverdi en onder regie van David Geysen.

The Ghost, the King and I

Bekenden van jazzpianist Rob van Bavel noemen hem niet voor niets ook wel ‘Bob van Ravel’. Met zijn trio The Ghost, the King and I – dat verder bestaat uit contrabassist Frans van Geest (The Ghost) en gitarist Vincent Koning (The King) –  brengt hij een aansprekend programma voor liefhebbers van zowel klassiek als jazz. Grote componisten als Debussy, Ravel en J.S. Bach drukten een stempel op het werk van vele jazzpioniers. Die invloed inspireerde Rob van Bavel om terug te keren naar beroemde originele werken van deze componisten en hiermee nieuwe composities te maken. Debussy’s thema’s uit Golliwogg’s Cakewalk, Dr. Gradus ad Parnassum en de Arabesques vormen zo een meeslepende suite met ruimte voor improvisatie. Het trio swingt er op los met Le Tombeau de Couperin van Ravel en brengt een betoverende jazzballad-versie van Pavane pour une infante défunte. Ook Bach krijgt een eerbetoon, zijn oorspronkelijk voor klavecimbel geschreven Inventionen worden nu uitgevoerd door dit fantastische jazztrio. Bach had er vast van genoten!

The Last Tupper

De avontuurlijke sopraan Klaartje van Veldhoven gaat bijzondere artistieke keuzes niet uit de weg. Het maakt van haar een ‘roeg’ klassieke artiest bij uitstek. Samen met Michaela Riener-mezzosopraan, Mattijs van de Woerd-bariton, Renee Bekkers-accordeon en Benjamin Glorieux-cello, komt Klaartje naar Roeg Klassiek met de ‘Tupperware Cantate’. Een actuele, grappige en melancholische mini-opera, in de vorm van een klassieke Tupperware-party, compleet met Amerikaanse jaren vijftig-vibe. Maar dit is niet zomaar een Tupperware-party, het is de allerlaatste! Met muziek van Mozart uit onder meer Die Zauberflöte, Le nozze di Figaro, Cosi fan tutte, Don Giovanni, het Requiem en de Messe in c klein.

Haydn Jeugd Strijkorkest & Solist

Iedereen die er op de eerste editie van Roeg Klassiek bij was, weet nog hoe prachtig het Haydn Jeugd Strijkorkest klonk in de rijke akoestiek van aardappelloods De Woudbloem. Groningen is gezegend met zo’n fantastisch jeugdstrijkorkest! Het HJSO maakte meer dan twintig concertreizen naar vrijwel alle landen van Europa, de Verenigde Staten, Suriname en de Nederlandse Antillen. De programma‘s van het orkest zijn altijd avontuurlijk, zowel voor de orkestleden als voor het publiek. Op deze vierde editie van Roeg Klassiek keert het HJSO terug in De Woudbloem, samen met een nog nader bekend te maken solist.Duo Belder & Kimura

Oude muziek mag op het programma van Roeg Klassiek niet ontbreken! Klavecinist/fortepianist Pieter-Jan Belder en barokvioliste Rie Kimura werkten voor het eerst samen in 2014 met de opnames van de complete werken van Jacques Duphly. Hieruit volgde een succesvolle serie concerten in Japan. Sindsdien treden ze regelmatig samen op. Het spel van Belder & Kimura kenmerkt zich door vitaliteit en intensiteit. Rie Kimura studeerde barokviool aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Zo won onder meer de eerste prijs van de Yamanashi Early Music Competition (Japan) en haar eerste solo-opname met sonates van Tartini en Veracini kreeg een 5-sterren recensie in De Volkskrant. Pieter-Jan Belder studeerde blokfluit en klavecimbel aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Hij treedt veelvul­dig op in binnen- en buitenland en werkte samen met onder meer Frans Brüggen, Ton Koopman en Philippe Herreweghe. Als continuospeler is hij ac­tief in diverse ensem­bles, waa­ronder de Nederlandse Bachver­eni­ging, het Orkest van de 18e Eeuw en zijn eigen ensemble Musica Amphion.

Nog niet bekend

Nog niet bekend.