DE PROGRAMMERING

Roeg Klassiek is een festival met klassieke muziek voor iedereen. Zowel diegene voor wie live-klassiek een eerste kennismaking is, als de doorgewinterde liefhebber kan zich laten verrassen door bijzondere muziek op bijzondere locaties. Op het programma staan een aantal klinkende namen die tot de top van de Nederlandse klassieke muziek mogen worden gerekend maar er is ook jong talent. Noordelijke musici die in het dagelijks leven verbonden zijn aan het Noord Nederlands Orkest spelen hier verrassende programma’s. Alles is ‘Roeg Klassiek’: avontuurlijke klassieke muziek van hoge kwaliteit.

Vier routes (deze info volgt binnenkort)

Bij het kopen van een ticket kies je één van de vier routes. Elke route komt langs dezelfde vier locaties: je komt dus overal. Iedere route biedt wel een ander programma. Kijk hier wat je echt niet wilt missen! Moeite met kiezen? Geen probleem, elke route biedt een afwisselend en mooi geheel.

Route A

11:00

Knuppelpad

Izhar Elias & Fernando Riscado

12:30

Schildmeer

Slagwerkfabriek

14:20

Hoog Hammen

Neo fanfare 9×13

16:00

Woudbloem

James Oesi

Route B

11:00

Schildmeer

Slagwerkfabriek

12:30

Hoog Hammen

Bolotny Trio & Wilco van der Laan

14:30

Woudbloem

James Oesi

16:00

Knuppelpad

Zomer, Fentross & Ornstein

Route C

11:00

Hoog Hammen

Bolotny Trio & Wilco van der Laan

12:30

Woudbloem

Nationaal Jeugdorkest

14:30

Knuppelpad

Zomer, Fentross & Ornstein

16:00

Schildmeer

Pauline Oostenrijk & Enno Voorhorst

Route D

11:00

Woudbloem

Nationaal Jeugdorkest

12:30

Knuppelpad

Izhar Elias & Fernando Riscado

14:30

Schildmeer

Pauline Oostenrijk & Enno Voorhorst

16:00

Hoog Hammen

Neo fanfare 9×13

musici

Neo fanfare 9x13

In de unieke voorstelling Onder NAP nemen de tien musici van Neo Fanfare 9 x 13 je op geheel eigen wijze mee in een klimatologische tweestrijd. In een slapstickachtige en swingende voorstelling vol koper en slagwerk worden werken van Bach tot The Nits gemixt met de absurdistische humor van Monty Python3.

lees verder...

Het Nieuw Amsterdams Peil is zo mogelijk nog Hollandser dan de fanfare. Meer dan de helft van Nederland ligt onder zeeniveau, en dat vinden we heel normaal. Maar is het dat in deze tijd van smeltende ijskappen, stijgende zeespiegels en verwoestende rivieroverstromingen wel? Negeren we een grote roze zeeolifant en dreigen we letterlijk kopje onder te gaan? Of valt het mee? De voorstelling Onder NAP is een onvergetelijk avontuur tegen het decor van boerderij Hoog Hammen.

Bolotny Trio & Wilco van der Laan

Laand van wotter, raait en lucht is een voorstelling van natuurfotograaf Wilco van der Laan en componist Tim Nobel over de schoonheid van natuurgebied ’t Roegwold. Het vertelt het verhaal van de ongelofelijke veerkracht van de natuur en hoe na slechts enkele jaren een verbluffend aantal dieren dit gebied weet te vinden. Wilco van der Laan combineert de ontstaansgeschiedenis van ’t Roegwold met zijn eigen levensverhaal, als indrukwekkend voorbeeld van hoe de schoonheid van de natuur je als mens er weer helemaal bovenop kan helpen.

lees verder...

De prachtige foto’s van Wilco van der Laan waren de inspiratiebron voor de composities die Tim Nobel speciaal voor deze voorstelling schreef. De muziek wordt uitgevoerd door het Bolotny Trio. Dat bestaat uit Don Hofstee op gitaar, Tim Nobel op contrabas en Sergiy Bolotny op viool. Sergiy werd geboren in de Oekraïne en studeerde viool in Kiev en Wenen. Op internationale muziekconcoursen viel hij meermaals in de prijzen. Sinds 2010 is Sergiy Bolotny tweede plaatsvervangend concertmeester bij het Noord Nederlands Orkest. Via dit orkest kwam hij in contact met Tim Nobel en ontstond al gauw het plan voor een trio met een breed repertoire van licht klassiek, gipsy, klezmer, tango en jazz. Sinds die tijd geeft hun trio jaarlijks vele concerten.

James Oesi

Sfeervol, intens en verrassend, dat zijn de woorden die in je opkomen als je James Oesi ziet en hoort spelen. In de prachtige ‘roege’ werf van Woudbloem brengt deze geboren Londenaar de speciaal voor hem gearrangeerde Cellosuite no 2 en de Sarabande IV van Johann Sebastian Bach ten gehore. Daarnaast waagt James Oesi zich aan twee moderne stukken: Psy van Luciano Berio en Poucha Dass van contrabasgoeroe François Rabbath.

 

lees verder...

Over James Oesi zei Hans Haffmans, presentator op Radio 4: “Als je een man hebt als James Oesi, dan weet je dat ie er staat, dat het klinkt en dat de contrabas een solisteninstrument is.” Sinds zijn komst naar Nederland in 2009 is Oesi een bekend gezicht in de wereld van de klassieke muziek. Hij speelt zijn soloprogramma’s op tal van bekende podia en festivals. James Oesi is een graag geziene gast in programma’s als Podium Witteman, Op1 en Vrije Geluiden en is artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival.

Pauline Oostenrijk & Enno Voorhorst

Pauline Oostenrijk en Enno Voorhorst brengen met een verrassende combinatie van hobo en gitaar een programma dat ons meeneemt op een muzikale tijdreis van de negentiende eeuw tot nu. Aan de boorden van het Schildmeer klinken Les Regrets van Napoléon Coste en Erik Satie maar ook Café 1930 van Astor Piazzolla. Alvorens weer op de fiets te stappen, klinkt tot slot heel toepasselijk La Bicyclette van Francis Lai.

 

lees verder...

Hoboïste Pauline Oostenrijk ontving in 1999 de Nederlandse Muziekprijs en was in 1986 de Nederlandse ‘Young Musician of the Year’. Pauline Oostenrijk treedt veelvuldig op als soliste en kamermusicus en is als docent hobo verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. ’t Roegwold met de wuivende riethalmen als decor past haar goed: “Het beeld van wuivend riet in de wind symboliseert voor mij de verschillende manieren waarop ik mezelf graag uitdruk: niet alleen het mondstuk van de hobo wordt van riet gemaakt, in de oudheid werd riet ook gebruikt om mee te schrijven.”

 

Klassiek gitarist Enno Voorhorst won in 1992 de Nederlandse Gitaarprijs en in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan. Hij speelde in de grote zalen van Nederland en geeft concerten en masterclasses van Europa tot Azië en Amerika. Enno Voorhorst is verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Zomer, Fentross & Ornstein

Speciaal voor Roeg Klassiek is het duo van sopraan Johanette Zomer en luitspeler Mike Fentross aangevuld met de weergaloze basklarinettist Maarten Ornstein. Het repertoire van sopraan Johannette Zomer is zeer gevarieerd en reikt van de Middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw. Vlakbij het Knuppelpad laten zij zich inspireren door de natuur en nemen je mee op een muzikale reis.

lees verder...

Dankzij de buitengewone veelzijdigheid werkt Johannette Zomer zowel met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe en Frans Brüggen, als ook met dirigenten als Ivan Fischer en Jaap van Zweden.

Dirigent en luitspeler Mike Fentross heeft zijn sporen verdiend in de wereld van de oude muziek. Mike Fentross is oprichter van het barokorkest La Sfera Armoniosa en is als solist en dirigent werkzaam in heel Europa.

Maarten Ornstein is enorm veelzijdig. Zo bespeelt hij de tenorsaxofoon, klarinet en basklarinet, en waagt hij zich voor de gelegenheid ook gerust aan de tarogato, de elektrische saxofoon of een computer. Ook als componist en arrangeur is Maarten altijd op zoek naar het verleggen van grenzen.

Izhar Elias & Fernando Cordas

Een pianosonate van Schubert, maar dan op gitaar, is een streling voor het oor. Dat blijkt wel als je het duo Izhar Elias & Fernando Riscado Cordas hoort spelen. Hun nieuwste album Schuberts Guitars kreeg (terecht!) lovende reacties. Izhar Elias is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment, treedt over de hele wereld op en won de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Fernando Riscado Cordas is een toonaangevend gitarist die onder meer optreedt met het wereldvermaarde ‘Trio de Cologne’.

 

lees verder...

De heren zijn gespecialiseerd in vroeg romantisch repertoire gespeeld op gitaren met een rijke historie. In de tijd van Franz Schubert bracht de gitaar het van begeleidingsinstrument tot populair instrument voor kamermuziek. Schubert bezat en bespeelde zelf ook meerdere gitaren. Eén van die gitaren was van de beroemde Weense bouwer Bernard Enzensperger. Uitgerekend van deze bouwer bespelen Itzhar Elias en Fernando Riscado Cordas tijdens dit concert twee zeldzame, originele gitaren.

Nationaal Jeugdorkest

Laat je in de inmiddels befaamde akoestiek van de werf van Woudbloem meevoerren door het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) met de Serenade no 1 van Johannes Brahms. Brahms schreef deze serenade voor fluit, twee klarinetten, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas. Met de Serenade no 1 biedt het nonet van het NJO de bezoekers van Roeg Klassiek een orkestrale ervaring in minimale bezetting. Een serenade was van oorsprong een muzikale groet aan een geliefd persoon, meestal uitgevoerd op een stille en aangename avond in de buitenlucht. Maar ook de houten loods in ‘t Roegwold is een perfect decor voor dit stuk vol emotie (zoals het hoort als het over de liefde gaat).

 

lees verder...

Het NJO geeft sinds 1957 een podium aan jong toptalent tussen de 18 en 26 jaar. Het orkest is hiermee een springplank voor conservatoriumstudenten naar een professionele carrière. Tijdens het jaarlijkse zomerproject van het NJO werken jonge internationale musici samen met bekende coaches, dirigenten en solisten. Elke winter organiseert het NJO een Wintertournee met een groot orkestwerk, vaak een werk met een beroemd solist en altijd onder leiding van een befaamd dirigent.

Slagwerkfabriek

De Slagwerkfabriek is een netwerk van creatieve en energieke slagwerkers uit Noord-Nederland. Bij alle producties die ze maken kijken ze naar de omgeving en het publiek om zo tot een unieke en persoonlijke creatie te komen. Van uitdagende hoogstaand slagwerkrepertoire tot een groovende beleving vanuit de Afrikaanse en Japanse trommelkunst. Benieuwd wat ze voor Roeg Klassiek in petto hebben? Kom kijken!