Roeg Klassiek is een festival met bijzondere klassieke muziek op bijzondere locaties, verrassend zowel voor wie live-klassiek een eerste kennismaking is, als voor de doorgewinterde liefhebber. Een festival voor iedereen dus! Alles is ‘Roeg Klassiek’: avontuurlijke klassieke muziek van hoge kwaliteit. Op het programma klinkende namen die tot de top van de Nederlandse klassieke muziek behoren en noordelijke musici van onder meer het Noord Nederlands Orkest, die op verrassende wijze van zich laten horen. En er is jong talent van onder andere het Prins Claus Conservatorium.
Roeg Klassiek ’23 vindt plaats op zondag 17 september. Kijk voor de programmering van het voorprogramma Roege Vogels op 15 en 16 september bij Roege Vogels.
Vier routes
Bij het kopen van een ticket kies je één van de vier routes. Elke route komt langs dezelfde vier locaties: je komt dus overal. Elke route kent een ander programma. Kijk hier wat je echt niet wilt missen! Moeite met kiezen? Geen probleem, de routes bieden stuk voor stuk een afwisselend en mooi geheel.
Ontbijt- en lunchconcert voor iedereen
Kom alvast in de stemming en haal je ontbijt bij het Knuppelpad. Vanaf 9:00 uur kun je hier terecht terwijl je luistert naar musici van het Prins Claus Conservatorium. Een goed begin van de dag! Er zal tot 10:45 uur meerdere keren worden gespeeld. Ook tijdens de lunch spelen ze hier, dus kom gezellig picknicken onder het genot van een concert middenin het Roegwold. Gratis toegankelijk!
Gezinsticket
Op de locatie Ecomotion zijn twee voorstellingen die bij uitstek geschikt zijn voor gezinnen, Kom je met je kinderen (t/m 18) naar Roeg Klassiek en wil je hier ‘De kleine prins’ (12:30 uur) en de voorstelling van Släpstick (14:20 uur) bekijken, kies dan voor een gezinsticket. In de pauze kunnen de kinderen spelen dan wel omhangen op het campingterrein.
Gratis toegankelijk
Gratis toegankelijk
Gratis toegankelijk
Uitverkocht
Voorprogramma:
Antonio Bletterman
Voorprogramma:
Antonio Bletterman
Virtuoos jongleert Marco Bonisimo met beelden en teksten in dit klassieke verhaal over de waarde van vriendschap met anderen en jezelf, naar het wereldberoemde boek van Antoine de Saint-Exupéry. De prachtige, speciaal voor deze voorstelling geschreven muziek is van de hand van contrabassist Tim Nobel en wordt uitgevoerd door een viertal musici uit Noord-Nederland: violiste Anna Britala, slagwerker Stefan Kirschbaum, pianist Aris Georgakopoulos en Tim Nobel zelf op contrabas.
Muziek bij iedereen brengen is waar het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet bekend om staat. Zo verraste het kwartet nietsvermoedende Amsterdamse tramreizigers en verzorgde het muzikale wandelingen voor Staatsbosbeheer. Het NAKK bestaat uit de veelzijdige klarinettisten Jesse Faber, Sergio Hamerslag, Bart de Kater en Tom Wolfs. Tijdens Roeg Klassiek zijn de vier te vinden bij het Dannemeer, waar ze een verrassende uitvoering van Mahler brengen. De Volkskrant schreef hierover: “Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet weet wel raad met de ongekende rijkdom aan kleur en emoties van Mahler”. Mahler zou het vast beamen: dat rijke palet aan kleur en emotie en de wonderschone omgeving van het Dannemeer… ze zijn voor elkaar gemaakt!
Al op jonge leeftijd trok de uit Hoogezand-Sappemeer afkomstige Florian Verweij met zijn openhartige spel de aandacht op nationale en internationale concoursen, en soleerde hij bij diverse orkesten. In 2023 maakte Florian zijn debuut in Het Concertgebouw voor een uitverkochte kleine zaal en kort daarna behaalde hij met de hoogste onderscheiding zijn masterdiploma op het Conservatorium van Amsterdam. In de prachtige akoestiek van de historische aardappelloods ‘De Woudbloem’ kiest Florian Verweij voor een afwisselend recital met Schumann, Debussy, Kreisler en Rachmaninoff. Dit concert heeft een bijzonder voorprogramma met Antonio Bletterman, veelbelovend jong talent uit Hoogezand – zoals Florian dat ooit zelf was – en winnaar van de Talent Award van muziekschool en theater Kielzog.
Met Michiel Borstlap komt een van de meest veelzijdige muzikanten van onze tijd naar Roeg Klassiek. Michiel Borstlap werkte samen met grote jazzhelden als Herbie Hancock en Wayne Shorter, maar net zo goed met klassieke musici van naam en faam als Janine Jansen, Lavinia Meijer en Ludovico Einaudi. Met het programma ‘Muses’ mengt Michiel Borstlap invloeden uit de jazz en klassieke muziek tot een geheel eigen muzikaal universum, waarin je als luisteraar compleet wordt opgenomen. Een live luister- en beleefervaring die nergens mee te vergelijken valt, zeker niet in de bijzondere entourage en akoestiek van de oude aardappelloods ‘De Woudbloem’. Een unieke muzikale ervaring waar je als bezoeker op de fiets achteraf zeker weten nog wel even stil van bent.
Het ontbijt- en lunchconcert wordt verzorgd door het Lirio Quartet. De leden van het ensemble komen uit Nederland en Spanje en zijn zangstudenten aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.
Als vrienden hebben ze een hechte band opgebouwd en delen ze een gemeenschappelijke passie voor kamermuziek. Ze koesteren de intieme en harmonieuze sfeer die ontstaat wanneer ze samen musiceren. Het Lirio Quartet heeft een voorliefde voor het ontdekken van nieuw repertoire en het herinterpreteren van bekende werken. Het is hun doel om het publiek te ontroeren, te inspireren en te verrassen. Dat gaat zeker lukken, mede dankzij de prachtige locatie: bij het Knuppelpad.
Trombonist Sebastiaan Kemner doet niets liever dan nieuw publiek kennis laten maken met de schoonheid en veelzijdigheid van zijn instrument. Hij geeft concerten over de hele wereld en trad onder meer op met de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2020 was hij de winnaar van de Nederlandse Muziekprijs. Sebastiaan Kemner is altijd op zoek naar het muzikale avontuur. Dat avontuur gaat hij samen met zijn trombone op Roeg Klassiek maar wat graag aan. Denk er een stoere molen bij als locatie en je weet: veel ‘roeger’ wordt het niet!
In de muziekvoorstelling ‘De Weg’ neemt harpiste en zangeres Ekaterina Levental het publiek mee op haar vlucht uit Oezbekistan, waar zij als tiener met haar familie door oplaaiend antisemitisme na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet kon blijven. Ekaterina speelt harp, zingt, danst en vertelt over hoe haar afkomst van de ene op de andere dag haar alledaagse leven ging bepalen. Met het oer-Hollandse beeld van molen de Ruiten als decor.
Met hun theatershows ‘Släpstick’ en ‘The Roaring Twenties’ maakten de vijf mannen van Släpstick (voorheen Wëreldbänd) internationaal furore. Op Roeg Klassiek brengen ze hun nieuwe show ‘Schërzo’, een eigenzinnige, wervelende en hilarische kijk op klassieke muziek. Kolderieke komedie met beeldschone muziek, waarbij alles gigantisch uit de hand loopt maar uiteindelijk op z’n pootjes terechtkomt. Släpstick bestaat uit Willem van Baarsen, Rogier Bosman, Sanne van Delft, Jon Bittman en Jaap Rovers. De vijf spelen de sterren van de hemel en eren en passant helden zoals Mini & Maxi, Charlie Chaplin en The Marx Brothers. Een unieke muzikale belevenis op een unieke binnenplaats tussen een authentiek Groninger boerderij en een kasteel!
Quintessence bestaat uit vijf strijkers die in verschillende orkesten en ensembles graag met elkaar samenwerken. Eerste violist Sergiy Bolotny is tweede plv. concertmeester bij het NNO en Noëlle Weidman kreeg bij ditzelfde orkest op 19-jarige leeftijd een aanstelling als solocellist. Aan hun zijde de jonge Camille Buitenhuis op tweede viool, de van oorsprong Hongaarse altiste Luca Altdorfer en contrabassist Tim Nobel. Op het programma staat strijkkwintet no. 26 van George Onslow, een componist uit de eerste helft van de negentiende eeuw, die relatief onbekend is maar in zijn eigen tijd bekendstond als ‘de Franse Beethoven’. Onslow schreef kamermuziek van hoge kwaliteit, waarbij bijzonder is dat hij regelmatig koos voor de ‘roege’ contrabas ter aanvulling op het traditionele strijkkwartet.
Vanaf een bijzondere plek op de locatie Ecomotion spelen ze je toe, de twee trombonisten van het Duo Elzinga/Koertshuis. Gerrit Jan Elzinga en Jelle Koertshuis weten altijd de perfecte balans te vinden tussen melodie en harmonie, ondanks de beperking van het instrument om slechts één noot tegelijk te spelen. Dit is waar de uitdaging ligt bij het bespelen van de bastrombone. Maar deze uitdagingen weerhouden hen er niet van om energie te putten uit hun muziek en het plezier in het spelen te behouden. Het zijn deze magische momenten die ze creëren en koesteren, waarbij de verbinding tussen publiek en musici centraal staat.