Beleef natuur, erfgoed en muziek tijdens Roeg Klassiek! Op vrijdag en zaterdag zijn er voorstellingen, films en excursies. Op zondag fiets je van concert naar concert dwars door ‘t Roegwold.
Vrijdag en zaterdag
Op vrijdag 12 september is er een geweldige première als openingsvoorstelling van deze jubileumeditie van Roeg Klassiek: Jan Henk de Groot bezingt dan de Groninger natuur begeleid door het Bolotny Trio.
Vrijdag en zaterdag zijn dé dagen om de natuur in te duiken, dit jaar met excursies in een fluisterpraam. Zaterdagavond kun je Roeg Dineren bij het Dannemeer en is er de première van een docu over ‘t Roegwold.
Zondag
Op zondag 14 september fiets je van concert naar concert dwars door ‘t Roegwold. Bij het kopen van een ticket voor de zondag kies je één van de vier routes. Elke route komt langs dezelfde vier locaties: je komt dus overal. Elke route kent een ander programma. Kijk op het blokkenschema wat je echt niet wilt missen! Moeite met kiezen? Geen probleem, de routes bieden stuk voor stuk een afwisselend en mooi geheel.
Familieticket
Op de locatie Rustpunt Slochteren is zondagmiddag een voorstelling die heel leuk is voor jong en oud: De rijke bramenplukker. Kom je met je (klein)kinderen (t/m 18 jaar) naar Roeg Klassiek en wil je om 14:30 uur of 16:00 deze voorstelling van Frank Groothof bezoeken, kies dan voor een familieticket. Zo’n ticket kost € 30 en is geldig voor twee volwassenen en drie kinderen. Ook de workshop ‘Maak klassiek mee’ is geschikt voor alle leeftijden.
Deze voorstelling gaat over een oude bramenplukker die in een bos woont en met al zijn zintuigen één is met de natuur. Maar het gaat ook over een ontdekkingsreiziger en de mensen van een stad die niets met de natuur hebben. In het verhaal loopt het niet goed af met de bramenplukker en dat geeft stof tot nadenken … Gebaseerd op het sprookje ‘De rijke Bramenplukker’ van Godfried Bomans. Een voorstelling over de schoonheid van de natuur, onbegrip, miscommunicatie, hebberigheid en de vraag: wat is rijkdom eigenlijk?
Familievoorstelling 6+ met: Frank Groothof – verteller, Suzan Veneman – trompet, Hans van der Maas – accordeon en Sylvia Maessen – contrabas en compositie.
The Dutch String Collective brengt o.l.v. Marieke de Bruin een van de beroemdste muziekwerken over de natuur: Symfonie nr. 6 van Ludwig van Beethoven, ook wel de ‘Pastorale’. Niet in symfonische bezetting maar in een arrangement voor zes strijkers.
Al in 1810, minder dan twee jaar jaar na de premiere, bewerkte Michael Gotthard Fischer deze symfonie voor kleine strijkersbezetting. In deze versie voor zes strijkers speelt The Dutch String Collective deze grootse compositie, die zij omdoopten tot ‘De Klimaatsymfonie’.
Nam Groninger troubadour Jan Henk de Groot eerder zijn luisteraars mee ‘terug noar de stamtoavel’, nu neemt hij zijn publiek mee terug naar de natuur: van ‘de kikker in de kelder’ tot de ‘oarend bie ‘t Dannemeer’. Dit doet hij in een speciale muzikale samenwerking met het trio van meesterviolist Sergiy Bolotny, aangevuld met gitarist/multi-instrumentalist Allard Gosens. Zo komen twee muzikale werelden samen om de concertbezoeker mee te voeren naar het diep menselijke gevoel voor de natuur.
De oorspronkelijk uit Oekraïne afkomstige meesterviolist Sergiy Bolotny studeerde onder meer in Kiev en in Wenen. Na een verblijf van veertien jaar in Oostenrijk, kon hij in 2010 aan de slag als tweede plaatsvervangend concertmeester bij het Noord Nederlands Orkest. Tijdens dit soloconcert eert Sergiy zijn moederland door variaties op Oekraïense volksmelodieën te spelen. Met deze eigen composities voor soloviool won hij verschillende prijzen.
Naast deze werken brengt Sergiy ook een ode aan zijn nieuwe vaderland: hij speelt op Roeg Klassiek, waar hij vaste gast is, een nieuwe compositie met variaties op het Grunnens Laid.
Mezzosopraan Karin Strobos zoekt in de voorstelling Beestachtig samen met pianist Ernst Munneke de wereld van de dieren op. Met onder andere gedichten uit Le Bestiaire op muziek gezet door Francis Poulenc en Die Forelle van Schubert.
Karin Strobos (geboren in Winsum) zong bij de Nationale Opera, Opera Zuid, De Nationale Reisopera en trad op met alle grote orkesten van Nederland. Sinds januari 2025 maakt Karin, samen met het Dudok Quartet Amsterdam, Jelmer de Moed, James Oesi en Jawa Manla, deel uit van het Artistiek Collectief van de Noorderkerkconcerten in Amsterdam. Ze was ook te gast bij de eerste editie van Roeg Klassiek.
Het Auristrio is een houtblazersensemble dat bestaat uit Jents Abma, Aldert Jan Jongsma en Jannemein Wiersma, drie enthousiaste studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze krijgen ontzettend veel energie van het samenspelen en besloten daarom om een trio te vormen.
Omdat er niet veel is geschreven voor de combinatie dwarsfluit, hobo en klarinet, spelen ze zowel origineel gecomponeerde werken als arrangementen. Dit levert een gevarieerd programma op, van barok tot muziek uit de twintigste eeuw. Het trio verzorgt de hele dag het voorprogramma op locatie Geertsemaheerd.
Pianist en componist Rembrandt Frerichs daagt in zijn nieuwe project ‘Rembrandt & De Staalmeesters’ klassieke musici uit om zich buiten hun comfortzone te begeven. Waar ze in hun dagelijkse werk alleen maar mogen spelen wat een componist eeuwen geleden heeft opgeschreven, laat Frerichs ze improviseren en creëren.
Met Rembrandt Frerichs – piano en orgel, Floor Le Coultre – viool, Hadewijch Hofland – viool, Anna Smith – altviool, Charles Watt – cello, Andrea Caruso – contrabas, Maria Cristina Gonzales – fluit, Maripepa Contreras – hobo, Letizia Maula – klarinet en Vinsent Planjer – slagwerk.
In navolging van ‘De vier jaargetijden’ van Antonio Vivaldi schreef Astor Piazzolla ‘De vier seizoenen in Buenos Aires’ (‘Las quatros estaciones porteñas’) waarin de tango centraal staat. Piazzolla’s ‘Vier jaargetijden’ bestaat evenals bij Vivaldi uit vier delen: lente, zomer, herfst en winter.
Contrabassist Tim Nobel liet zich weer door dit werk van Piazzolla inspireren voor een tango-suite over de seizoenen in het hier en nu. Dit werk bestaat slechts uit drie delen … een echte winter hebben we in Nederland al lang niet meer meegemaakt.
De documentaire ´Verhalen van ‘t Roegwold´ van Ronald Pras en Eric Blom gaat over natuurgebied ‘t Roegwold, een gebied dat zich in de afgelopen twintig jaar heeft ontwikkeld tot een pareltje van biodiversiteit. De makers trokken de afgelopen twee jaar door ‘t Roegwold en legden op een prachtige manier niet alleen de natuur vast, maar ook de emotie die dit teweeg brengt.
Je ziet de boeren die samenwerken met Staatsbosbeheer en met veel plezier hun koeien hier laten grazen, de boswachter die in de natuur haar nieuwe roeping gevonden heeft, en de natuurfotograaf die herstelde van een burn-out door vogels te gaan fotograferen.
De drie jonge prijswinnende musici Maxim Heijmerink – piano, Enzo Kok – viool en Charlotte Brussee – cello maakten het afgelopen jaar hun debuut als het Van Gogh Trio in Tivoli Vredenburg en in het Amsterdams Concertgebouw. Ook waren ze te horen op het Amsterdams Grachtenfestival en deden ze mee aan het televisieprogramma ‘Podium Witteman Masterclass’.
Op Roeg Klassiek spelen ze het eerste deel uit het pianotrio van Maurice Ravel en het pianotrio van Amy Beach (1867-1944), de eerste succesvolle vrouwelijke Amerikaanse componist.
Onder leiding van Stefan Kirschbaum brengt een groep musici van het Noord Nederlands Orkest een programma van bestaande werken en nieuw werk. Bij dit nieuwe werk wordt poëzie voorgedragen die dichterscollectief Spaces heeft gemaakt, waarbij zij zich hebben laten inspireren door de prachtige natuur van ’t Roegwold. Reken op een interactief programma!
Een leuke interactieve muziekworkshop voor iedereen, van klein tot groot. Alicia van der Gaast en Kirke Aer studeren aan het Prins Claus Conservatorium en duiken samen met het publiek op een speelse manier dieper in de wereld van klassieke muziek.
Tijdens deze workshop ga je samen met anderen muziek maken en ervaar je hoe het is om zelf een echte muzikant te zijn. Je hebt er geen ervaring voor nodig: iedereen kan meedoen!
Een driegangen vegetarisch diner aan de boorden van het Dannemeer, met uitzicht op het Knuppelpad. Een unieke beleving! Onze kok Jelle de Visser heeft er weer zin in.
Ga mee op avontuur met een authentieke fluisterpraam door de wateren rond Woudbloem! Natuurgids en -fotograaf Wilco Van Der Laan neemt je mee vanaf De Woudbloem naar de Harksteder Broeklanden, een uniek natuurgebiedje, oerbiotoop bijzondere diersoorten zoals de blauwe heikikker. Aan boord is ook een verteller die de volksverhalen van het gebied kent. Excursie inclusief koffie, thee en huisgemaakte cake.